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Dear Mr. Romach: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your June 14, 2013 letter requesting clarification ofthe Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask several questions pertaining 
to § 173.189, concerning the requirements that apply when shipping UN3292, Batteries 
containing sodium. 

Your questions are paraphrased and ~mswered as follows: 

Q 1. Section 173 .189( d) provides the requirements for batteries containing liquid sodium and 
paragraph (d)( 4)(iii) states that no other hazardous materials, with the exception of cells 
containing sodium, may be loaded in the same transport vehicle or freight container. Can 
batteries containing liquid sodium be shipped together in the same transport vehicle or freight 
container with batteries containing sodium in solid form? 

A1. The answer is yes. Batteries containing liquid sodium and batteries containing solid 
sodium are assigned the same identification number and proper shipping name. 

Q2. Section 173 .189( e) states vehicles, machinery and equipment powered by sodium 
batteries must be consigned under the entry "Battery-powered vehicle or Battery-powered 
equipment." The requirements for "Battery-powered vehicle" or "Battery-powered 
equipment" are provided in§ 173.220. Would a vehicle, machinery, or equipment powered 
by a battery containing liquid sodium (where the battery is the only power source) be eligible 
for the exception in§ 173.220(c) and shipped as "not-restricted" when transported by rail, 
highway or vessel? 

A2. Yes, if all of the requirements described in § 173 .220( c) are satisfied, the vehicle, 
machinery, or equipment powered by a battery containing liquid sodium is not subject to the 
requirements of the HMR except for those described in § 173.21. 

Q3. May vehicles, machinery, or equipment powered by batteries containing liquid sodium 
that are excepted from further requirements of the HMR in accordance with § 1 73 .220( c) be 



transported in the same transport vehicle or freight container as disconnected or uninstalled 
batteries containing liquid sodium? 

A3. Yes, provided the vehicles, machinery, or equipment powered by batteries containing 
liquid sodium contain no additional materials meeting the definition of a hazardous material. 

Q4. If a sodium battery installed in a vehicle, machinery, or equipment where the sodium 
battery is not the only power source (the vehicle, machinery, or equipment is also powered by 
liquid or gas fuel in a hybrid application), what is the proper shipping name? 

A4. As stated in § 172.1 02( c), Special Provision 134, the following proper shipping names 
would most appropriately describe a sodium battery installed in a hybrid application: 
"Vehicle, flammable gas powered", "Vehicle, flammable liquid powered", "Engine, internal 
combustion,jlammable gas powered'', or "Engine, internal combustion,jlammable liquid 
powered." 

QS. Could a sodium battery contained in a battery/fuel powered hybrid application be 
shipped as "not restricted" for transportation by motor vehicle or rail car if the requirements 
of the exception in § 173 .220( c) are met, as well as the requirements under § 173.220 (h)(l) 
for the fuel, even though such a scenario is not listed in § 173 .189( e)? 

AS. The answer is yes. The proper shipping names described in (A4) above, applicable to 
sodium batteries installed in hybrid applications reference § 173.220 for packaging 
exceptions. 

Q6. When shipping batteries containing liquid sodium; if§ 173.189(d)(2) states that no 
battery may be offered for transportation if the temperature at any point on the external 
surface of the battery exceeds 55 oc (130 °F), then why is there a separate less restrictive limit 
described in § 173 .189( d)( 4 )(ii) stating that adequate ventilation and/or separation between 
batteries must be provided to ensure that the temperature at any point on the external surface 
ofthe battery casing will not exceed 240 °C (464 °F) during transportation? 

A6. Section 173 .189( d)(2) addresses the surface temperature of a battery when offered for 
transportation. Section 173 .189( d)( 4 )(ii) addresses the concern of multiple batteries 
containing liquid sodium transported in close proximity with each other which could result in 
one battery heating another to an even higher temperature. In this case, paragraph (d)( 4 )(ii) 
requires ventilation and/or separation to prevent heat generated from multiple batteries from 
reaching a dangerous temperature. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

. Sincerely, . . ::;> £ _ / 
~ tt:aJV /f· ~1 

Duane A. Pfund 
International Standards Coordinator 
Standards and Rulemaking Division 

------------------~----- ------ - ---------------



June 14,2013 

Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-10) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

w,~ner 
§ 113·/~Y 
§ /73· ~:w 
Ba 1-kr(~s 
18--bl~c.j 

I am writing to request written regulatory clarification concerning the requirements that apply 
when shipping "hot" sodium batteries (batteries that contain liquid sodium). My questions are 
summarized below: 

Q 1. Batteries containing liquid sodium ("hot" batteries) are required to meet the 
requirements set out in 49 CFR 173.189(d)(4)(iii): "When loaded into a transport vehicle 

or freight container: No other hazardous materials, with the exception of cells 
containing sodium, may be loaded in the same transport vehicle. " Do the Hazardous 
Material Regulations (HMR) allow "hot" sodium batteries to be shipped together in the 
same transport vehicle or freight container with sodium batteries that are cold [batteries 
sufficiently cooled such that they are not subject to paragraph (d)]? As both hot and cold 
sodium batteries are assigned the same UN number and proper shipping name, it would 
appear that both of these hazardous materials would be allowed to be transported 
together. As hot sodium batteries are expected to cool during transport, if several hot 
batteries are transported in a transport vehicle or freight container, there is the potential 
that upon reaching the destination, some batteries may be hot and some may be cold. 

Q2. A set out in 49 CFR 173.189(e): "Vehicles, machinery, and equipment powered by 
sodium batteries must be consigned under the entry "Battery-powered vehicle or Battery 
powered equipment." The requirements in 49 CFR 173.220 (which are referenced in the 
Hazardous Material Table (HMT) for the proper shipping name "Battery-powered 
vehicle or Battery powered equipment") do not set out separate requirements for sodium 
batteries containing liquid sodium ("hot" batteries). Would a vehicle, machinery, or 
equipment powered by a "hot" battery (where the battery is the only power source) be 
able to take advantage of the exception set out in 49 CFR 173.220(c); and, if all of the 
applicable requirements are met, be shipped as Not Restricted by rail, highway, or vessel? 
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Because the "hot" sodium battery is contained in the vehicle, machinery, or equipment, 
would the requirements set out in 49 CFR 173.189(d) be applicable to this shipping 
scenario? 

Q3. If a "hot" sodium battery is allowed to be shipped contained in a vehicle, machinery, 
or equipment (where the battery is the only power source) as Not Restricted (Question #2 
above), would a vehicle, machinery, or equipment powered by a "hot" sodium battery be 
allowed to be transported in the same transport vehicle or freight container as "hot" 
sodium batteries? It would appear that the vehicle, machinery, or equipment containing a 
"hot" sodium battery could be shipped in the same freight container or transport vehicle 
as the "hot" batteries, because the vehicle, machinery, equipment is not subject to the 
HMR and, therefore, does not meet the definition of a "hazardous material." 

Q4. If a "hot" or cold sodium battery is contained inside of a vehicle, equipment, or 
machinery where the battery is not the only power source (the vehicle, equipment, or 
machinery is also powered by liquid or gas fuel in a hybrid application), that scenario is 
not addressed in 49 CFR 173.189( e). However, shipment of sodium batteries contained 
in a vehicle, equipment, or machinery is addressed in 49 CFR 173.220. 

Considering the vehicle, equipment or machinery in which the battery is installed and the 
type of fuel present, it appears that the appropriate proper shipping name would be 
selected from one of the following: 

• Vehicle, flammable gas powered 
• Vehicle, flammable liquid powered 
• Engines, internal combustion, flammable gas powered 
• Engines, internal combustion, flammable liquid powered 

These proper shipping names also reference 49 CFR 173.220 for shipping requirements. 
Could a sodium battery contained in a battery/fuel powered hybrid application be shipped 
as Not Restricted for transportation by motor vehicle or rail car if the requirements of the 
exception in 49 CFR 173.220(c) are met, as well as the requirements of 49 CFR 
173.220(h)(l) for the fuel, even though such scenario is not listed in 49 CFR 173.189(e)? 

Q5. When shipping "hot" sodium batteries: If there is a limit set out in 49 CFR 
173.189( d)(2) whereby "No battery may be offered for transportation if the temperature 
at any point on the external surface of the battery exceeds 55°C (130°F)," why is there a 
separate, less restrictive limit in 49 CFR 173.189(d)(4)(ii) which requires "Adequate 
ventilation and/or separation between batteries must be provided to ensure that the 
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temperature at any point on the external surface of the battery casing will not exceed 
240°C ( 464°F) during transportation"? 

I would appreciate your assistance with these questions. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 


